+90 541 207 51 6024/7 Emergency Phone
Monday - Friday9AM - 9PM

Bariatrik
Mide balonu

Mide balonu, obeziteyi tedavi etmek için ameliyatsız bir yöntemdir. Bu prosedür, bariatrik cerrahiden daha az risk sunar ve belirli kriterleri karşılıyorsanız uygun olabilirsiniz.
https://medicaltravelhub.com/wp-content/uploads/2020/04/img-people.png
https://medicaltravelhub.com/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Mide Balonu Operasyonu Nedir?

İntragastrik balon yerleştirme, midenize salin dolu bir silikon balon yerleştirmeyi içeren bir kilo verme prosedürüdür. Bu, ne kadar yiyebileceğinizi sınırlayarak ve daha hızlı tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermenize yardımcı olur.

Kilonuzla ilgili endişeleriniz varsa ve diyet ve egzersiz sizin için işe yaramadıysa intragastrik balon prosedürü bir seçenek olabilir.

Diğer kilo verme prosedürleri gibi, intragastrik balon da daha sağlıklı bir yaşam tarzına bağlılık gerektirir. Prosedürün uzun vadeli başarısını sağlamak için diyetinizde kalıcı sağlıklı değişiklikler yapmanız ve düzenli egzersiz yapmanız gerekir.

Mide Balonu Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Bir intragastrik balonun yerleştirilmesi kilo vermenize yardımcı olur. Kilo kaybı, aşağıdakiler gibi kiloyla ilgili potansiyel olarak ciddi sağlık sorunları riskinizi azaltabilir:

  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
  • Kalp hastalığı veya inme
  • Yüksek tansiyon
  • Obstrüktif uyku apnesi
  • Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) veya alkolsüz steatohepatit (NASH)
  • 2 tip diyabet

İntragastrik balon yerleştirme ve diğer kilo verme prosedürleri veya ameliyatları genellikle ancak diyet ve egzersiz alışkanlıklarınızı geliştirerek kilo vermeye çalıştıktan sonra yapılır.

Mide Balonu Kimin için Yapılır?

Aşağıdaki durumlarda intragastrik balon sizin için bir seçenek olabilir:

  • Vücut kitle indeksiniz (BMI) 30 ile 40 arasında
  • Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini taahhüt etmeye, düzenli tıbbi takip yaptırmaya ve davranış terapisine katılmaya isteklisiniz.
  • Daha önce mide veya yemek borusu ameliyatı geçirmediyseniz

Fazla kilolu olan herkes için intragastrik balonlar doğru seçim değildir. Bir tarama süreci, doktorunuzun prosedürün sizin için faydalı olup olmayacağını görmesine yardımcı olacaktır.

Şu anda, intragastrik balonun yerleştirilmesi ve çıkarılmasının maliyeti sağlık sigortası tarafından karşılanmayabilir ve bu nedenle cepten bir masraf olacaktır.

Mide Balonu Riskleri Nelerdir?

Ağrı ve mide bulantısı, intragastrik balonun yerleştirilmesinden kısa bir süre sonra insanların yaklaşık üçte birini etkiler. Ancak bu belirtiler genellikle balon yerleştirildikten sonra sadece birkaç gün sürer. Bu semptomlar genellikle evde oral ilaçlarla tedavi edilebilir.

Nadir de olsa intragastrik balon yerleştirilmesinden sonra ciddi yan etkiler görülebilir. Ameliyattan sonra herhangi bir zamanda bulantı, kusma ve karın ağrısı olursa hemen doktorunuzu arayın.

Potansiyel bir risk, balonun sönmesini içerir. Balon sönerse, sindirim sisteminizden geçme riski de vardır. Bu, cihazı çıkarmak için ek bir prosedür veya ameliyat gerektirebilecek bir tıkanmaya neden olabilir.

Diğer olası riskler arasında aşırı şişirme, akut pankreatit, ülserler veya mide duvarında düzeltilmesi için ameliyat gerektirebilecek bir delik (perforasyon) bulunur.

Mide Balonu için Nasıl Hazırlanmalıyım?

Midenize bir intragastrik balon yerleştirecekseniz, sağlık ekibiniz prosedürünüz için nasıl hazırlanacağınız konusunda size özel talimatlar verecektir. İşleminizden önce çeşitli laboratuvar testleri ve sınavlar yaptırmanız gerekebilir.

İşlemden önce yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin yanı sıra hangi ilaçları aldığınızı kısıtlamanız gerekebilir. Ayrıca bir fiziksel aktivite programı başlatmanız gerekebilir.

Mide Balonu Nasıl Yapılır?

Mide balonu işlemi endoskopi ünitesinde ayaktan tedavi şeklinde yapılır. İşlem için uyuşturulacaksınız.

İşlem sırasında doktor, mide içi balonla dolu ince bir tüpü (kateter) boğazınızdan midenize doğru ilerletir. Ardından, doktor bir endoskop (kamera takılı esnek bir tüp) boğazınızdan midenize doğru ilerletir. Kamera, salinle doldururken doktorunuzun balonu görmesini sağlar.

İşlem yaklaşık yarım saat sürer. İşlem bittikten bir ila iki saat sonra normalde eve gidebilirsiniz.

Mide Balonundan Sonra Neler Olabilir?

İşlemden yaklaşık altı saat sonra başlayarak az miktarda berrak sıvı alabilirsiniz. Sıvı diyet genellikle yumuşak yiyecekler yemeye başlayabileceğiniz ikinci haftanın başlangıcına kadar devam eder. Muhtemelen intragastrik balonun yerleştirilmesinden yaklaşık üç hafta sonra normal yemek yemeye başlayabileceksiniz.

Mide balonları 6 aya kadar yerinde bırakılır ve daha sonra bir endoskop kullanılarak çıkarılır. O sırada sizin ve doktorunuzun belirlediği plana göre yeni bir balon yerleştirilebilir veya yerleştirilmeyebilir.

Ayrıca, işleminizden sonra beslenme uzmanınız ve psikoloğunuz gibi tıbbi ekibinizin üyeleriyle sık sık görüşeceksiniz.

Mide Balonundan Sonra Ne Gibi Sonuçlar Beklemeliyim?

Bir intragastrik balon, yemek yerken normalde olduğundan daha hızlı doymanızı sağlayabilir, bu da genellikle daha az yemek yemeniz anlamına gelir. Bunun bir nedeni, intragastrik balonun mideyi boşaltmak için gereken süreyi yavaşlatması olabilir. Başka bir sebep de balonun iştahı kontrol eden hormon düzeylerini değiştiriyor gibi görünmesi olabilir.

Verdiğiniz kilo miktarı, diyet ve egzersiz de dahil olmak üzere yaşam tarzı alışkanlıklarınızı ne kadar değiştirebileceğinize de bağlıdır.

Halihazırda mevcut tedavilerin bir özetine dayanarak, intragastrik balon yerleştirilmesinden sonraki altı ay boyunca vücut ağırlığının yaklaşık %7 ila %15’i kadar bir kayıp tipiktir. Toplam fazla kilo kaybı %30 ile %47 arasında değişmektedir.

Önemli kilo kaybına yol açan diğer prosedürler ve ameliyatlarda olduğu gibi, intragastrik balon genellikle aşırı kilolu olmakla ilgili durumları iyileştirmeye veya çözmeye yardımcı olabilir, örneğin:

  • Gastroözofageal reflü hastalığı
  • Kalp hastalığı
  • Yüksek tansiyon
  • Obstrüktif uyku apnesi
  • Osteoartrit (eklem ağrısı)
  • 2 tip diyabet
  • Yüksek kolestorol
  • Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) veya alkolsüz steatohepatit (NASH)

Mide Balonu İşe Yaramadığında Neler Olacak?

Herhangi bir kilo verme prosedürü veya ameliyatından sonra, prosedürün kendisi doğru şekilde çalışsa bile, önemli miktarda kilo vermemek veya kilo almamak mümkündür. Bu kilo alımı, önerilen yaşam tarzı değişikliklerine uymazsanız olabilir. Diyetinizde kalıcı sağlıklı değişiklikler, düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz, tekrar kilo almaktan kaçınmak için gereklidir.

Öncesi ve Sonrası Fotoğraflar

Mide Balonu Öncesi ve Sonrası Fotoğraflar

Clinic Saha tarafından gerçekleştirilen mide balonu  ameliyatı  öncesi ve sonrası fotoğrafları 

[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]

Bize Ulaşın

+90 541 207 51 60
+90 545 149 73 64
+90 545 149 73 65

bt_bb_section_top_section_coverage_image